Je nek is een kwetsbare en gevoelige plek van je lichaam. Je luchtpijp, aders en zenuwen maken het een van de teerste en gevoeligste delen. Misschien dat de hals juist daarom zo sexy is? Door je keel aan iemand aan te bieden, geef je je daardoor letterlijk over aan zijn of haar genade. De halsband speelt daarom in de BDSM scene een speciale rol. Een strook stof, leer of ander materiaal dat om iemands nek wordt gedaan is een teken van kwetsbaarheid, eigenaarschap en overgave. En veel kinksters spelen dan ook graag met halsbanden.
Mensen die een 24/7 BDSM-levenswijze hanteren or een langdurige machtsrelatie zitten, gebruiken zo’n halsband (in het Engels collar genoemd) soms als een equivalent van de huwelijksring. Het is een semi-permanente manier om te laten zien dat je aan elkaar verbonden bent. Soms gaat het omdoen van de halsband dan ook gepaard met een ritueel en in een enkel geval wordt de halsband zo om de hals gemonteerd, dat die er niet 1-2-3 af te halen is. Hoewel dit soort gebruik van halsbanden een rituele waarde hebben en een manier zijn om een bepaalde levensstijl te uitten, zijn er ook meer dan genoeg mensen die een halsband graag gebruiken in een kinky spel. Hieronder geven we enkele tips voor mensen die interesse hebben in zo’n tijdelijke halsband voor (soft) BDSM-spelletjes en die je gebruikt om tijdens een sessie wat extra sensatie te beleven.
Als je een halsband zoekt voor jezelf, of samen met je partner, moet je met een paar dingen rekening houden.
1. De hoogte
Halsbanden zijn er in verschillende hoogtes. Hele hoge banden bedekken het grootste gedeelte van de hals en zijn bedoeld om de houding van de nek te fixeren (zogenaamde ‘posture collars). Door zo’n ‘kraag’ te dragen, word je gedwongen om je hoofd rechtop te houden. Smallere en dunnere halsbanden zijn vaak wat comfortabeler om gedurende langere tijd te dragen en zijn daarom beter geschikt als je hem bijvoorbeeld naar een feestje om wilt doen.
2. Bevestigingspunten
Als je je halsband wilt gebruiken voor bondage, let er dan op welke bevestigingspunten er aan de halsband zitten. Vaak hebben halsbanden maar één ‘O’ of ‘D’ ring waar je bijvoorbeeld een ketting of riem aan vast kunt maken. Ook kun je er bijvoorbeeld boeien of tepelklemmen met een ketting aan verbinden. Als je meerdere bevestigingspunten hebt, kun je er ook wat meer kanten mee op. Denk bijvoorbeeld aan een hogtie. Voordat je een halsband aanschaft, is het dus goed om te bedenken hoeveel bevestigingspunten voor jouw het beste werken.
3. Verschillende gespen
Er zijn verschillende soorten gespen waarmee je een halsband kunt vastmaken. Het meest gebruikt is een soort gesp zoals je dat kent van een broeksriem. Maar er zijn ook halsbanden met klittenband, schuifsystemen, drukkertjes, slotjes, enzovoorts. Het soort gesp dat je kiest is vooral afhankelijk van hoe snel (of juist hoe traag) je de band om en af wilt kunnen doen en welk psychologisch effect dat voor jou heeft. Een metalen halsband die met een hangslot wordt vastgemaakt kan een heel ander effect hebben dan een klittenbandje dat je snel kunt losrukken. Bedenk ook dat een gesp veel duurzamer is dan bijvoorbeeld een druksluiting.
4. De omtrek van je nek
Het is een no-brainer dat de omtrek van je nek een van de variabelen is waar je rekening mee moet houden, maar toch. Het kan geen kwaad om de maat even te nemen alvorens je gaat shoppen. Bij veel halsbanden is aangegeven wat de minimale en maximale diameter is. Vooral als jouw nek dikker of dunner is dan gemiddeld, is het een ding om op te letten.
5. Materiaal
Halsbanden worden gemaakt in een grote variëteit aan materialen en afwerkingen. Bedenk hoe en waar je de halsband gaat gebruiken en welk materiaal daar het beste bij past. Leer is voor veel mensen favoriet en hoewel leer een duurzaam materiaal is, heeft het ook wat meer onderhoud nodig om het mooi te houden. Bedenk ook dat leer aangetast wordt door zweet. Sommige halsbanden worden dan ook aan de binnenkant afgewerkt met (nep) bont of wattering. Als je een alternatief zoekt voor leer, bijvoorbeeld om dat je veganist bent, dan zijn siliconen of polyurethaan goede alternatieven. Het nadeel van dergelijke materialen is dat het niet de ‘hard core look’ heeft, die je misschien zoekt. Voor hen zijn metalen halsbanden wellicht een goede keuze. metalen halsbanden zijn wellicht minder comfortabel, maar zien er wel fantastisch uit (en wie wil nou een comfortabele halsband?).
6. Kleur
De meeste halsbanden zijn zwart, maar er zijn er ook in andere kleuren zoals bruin, roze, blauw, rood, enzovoorts. Bedenk voor wie de halsband bedoeld is (wie hem gaat dragen) en welke kleur het beste past.
7. Schoonmaken en onderhoud
Als je jouw halsband intensief gaat gebruiken, of misschien wel met meerdere partners, dan wil je vast ook dat het makkelijk is in onderhoud. Leer is lastig schoon te maken en vrijwel niet te steriliseren. Als je denkt dat er veel lichaamsvocht op de halsband zal komen (zweet, sperma, spuug, vaginaal vocht, urine, bloed) dan is leer wellicht niet de beste keuze. Vooral de plaatsen waar de ‘O’ of ‘D’ ringen zijn bevestigd, zijn een drama om goed schoon te krijgen. Als je het heel erg belangrijk vindt om een schone halsband te (laten) dragen, overweeg er dan een van (edel) staal met niet te veel frutsels, die je bovendien kunt uitkoken en in de vaatwasser kunt stoppen.
8. Overweeg een setje
Zeker als je nieuw bent in BDSM of kink, is het misschien een goed idee om een set te kopen waar een halsband en wat andere materialen in zitten. Er zijn sets met een riem, met polsboeien, met tepelklemmen en zelfs met een zuignap (voor douche, bad of autoraam). Sommige setjes worden zelfs geleverd met zweepje. Een nadeel van sommige kits is dat de kwaliteit wat lager is, maar je hebt dan voor een redelijke prijs wel een leuk instapsetje.
9. Iets extra’s
Aan de hand van de bovenstaande tips ben je vast in staat om een leuke halsband te kiezen. Maar er zijn ook nog halsbanden met net een beetje extra. Zo zijn er halsbanden met opdruk (bijvoorbeeld slut, of slave), halsbanden met bijzondere functionaliteit (bijvoorbeeld met een neushaak of pijnlijke pinnen), halsbanden die meer als sieraad gedragen kunnen worden, halsbanden met tepelklemmen, halsbanden met studs, spikes of strass-steentjes, een nekkorset, of halsbanden in de vorm van een kraag. Kortom, er is voor elk wat wils, als je maar lang genoeg zoekt.
- 6 suggesties om zelf (nog snel even) een sexy Adventskalender te maken - 6 december 2024
- Coital Alignment Technique: Hoe je de clitoris aandacht geeft tijdens de coïtus - 6 december 2024
- Urethral Fuck Twist Otokonoko Orgasmic Suction – review - 29 november 2024
Uit ons archief: 9 Tips voor het kiezen van de juiste halsband voor bondagespel? https://t.co/2DkmYp53HF
Uit ons archief: 9 Tips voor het kiezen van de juiste halsband voor bondagespel? https://t.co/2DkmYpmEzd