Dit is een klassiekertje onder de klassiekers. Wie kent niet het plaatje van Betty Page, die vastgebonden dit aan een stoel met een stuk Duct Tape over haar mond? Omdat de vastgebonden persoon zit, kan dit standje lang volgehouden worden. Een nadeel kan zijn dat penetratie op deze manier wat lastiger is. Maar laat je creativiteit daardoor niet remmen. Maak bijvoorbeeld een gat in een (oude) keukenstoel, of laat de persoon achterstevoren op de stoel plaatsnemen. Of zet de persoon op de knieën voorovergebogen over de zitting. Een stoel heeft genoeg mogelijkheden. De poten en de rugleuning zijn uitstekend geschikt om enkels, armen en andere lichaamsdelen aan vast te binden.

Dit standje is daarom bij uitstek geschikt voor orale seks en seks met seksspeeltjes. Maar ook voor spelen met kaarsvet of zweepjes is een stoel een uitstekend bondagehulpmiddel, zelfs voor beginners.

Bind de armen vast achter de rugleuning en de enkels aan de poten van de stoel. Gebruik daarvoor bondagetouw of pols- en enkelboeien.

Armen gebonden boven het hoofd

Door de polsen of armen boven het hoofd vast te maken, is de vastgebonden persoon direct hulpeloos. Bovendien is het veel makkelijker vol te houden dan wanneer de handen achter de rug zijn gebonden. Je hoeft er ook niet bijzonder lenig voor te zijn.

Een leuke toevoeging is een gag om de persoon nog hulpelozer te maken. Bovendien is kwijlen niet te voorkomen, wat de vreugde kan vergroten. Spreek een gebaar af als safeword, omdat de persoon niets kan zeggen met een gag.

Vastbinden doe je met bondagetouw of polsboeien.

Leapfrog (haasje-over)

Het leapfrog standje is gemakkelijk om aan te nemen en biedt toegang tot alle intieme gaatjes. Voor dit standje bind je de polsen en enkels aan elkaar en plaats de vastgebonden persoon voorover op de knieën. Die kan dan verder steunen op de schouders met het hoofd op de grond. Je kunt ook variëren door de persoon op de rug te plaatsen.

Verder kun je variëren door de polsen aan de binnenkant (met de armen tussen de benen) of de buitenkant van de enkels vast te maken. Ook kun je een spreidstang toevoegen om er voor te zorgen dat de benen uit elkaar blijven.

Dit is een standje met bijzonder veel mogelijkheden voor verschillende kinky spelletjes.

De hogtie

Een hogtie is het vastbinden van de handen en voeten achter de rug. Vaak ligt de persoon die vastgebonden is daarbij op de buik. Dat ligt ansich niet heel comfortabel, maar dat is juist de bedoeling. Penetratie is vrijwel onmogelijk bij een hogtie, maar er is nog genoeg te spelen met handen en seksspeeltjes. Voeg bijvoorbeeld een wand-vibrator toe om de hulpeloos vastgebonden persoon extra te plagen.

Natuurlijk kun je voor elke vorm van bondage gebruik maken van touw. Elk type touw heeft zo zijn voordelen. Het nadeel van touw is, dat het lang duurt voordat iemand is vastgebonden en ook dat het lang duurt om iemand weer vrij te maken. Een prima beginnersset voor hogtie bondage is de vijfdelige boeienset van Manbound. Met deze hogtieset kun je een klassieke hogtie maken, maar je kunt ook de boeien combineren.

Als je al pols- en enkelboeien hebt, kun je ook het middelstuk los kopen. En als je al verschillende bondageartikelen in je bezit hebt, dan kun je die ook aan elkaar verbinden met dubbele karabijnhaken. Dat is een goedkope en effectieve manier om je bondagepraktijken uit te breiden.

De garnaal

Door iemand gedwongen voorover gebogen vast te binden, neemt de vastgebondene de houding aan van een garnaal. Voor de persoon die is vastgebonden is dit wellicht nog lastiger vol te houden dan een hogtie. Net als de hogtie is de ‘shrimp’ bedoeld als martelpositie. Door voorovergebogen te zitten, is het lastiger om adem te halen. Hou je partner daarom goed in de gaten. Hou er rekening mee dat het niet alleen tijd kost om iemand in deze positie vast te zetten, maar ook om iemand weer los te maken. Wacht daarom nooit te lang.

Begin een persoon vast te binden terwijl deze zit. Duw hem op het laatst voorover in deze houding. In deze houding is toegang tot de genitaliën en anus goed mogelijk. Penetratie is in deze positie makkelijker dan bij een hogtie.

Gebruik bondagetouw, een harnas, of verbind een halsband met enkelboeien.

De mummie

Mummificeren is een typische vorm van bondage, waarbij volledige bewegingsbeperking het doel is. Zoals je aan het plaatje wel kunt zien, is seks vrijwel onmogelijk. Wel kun je in deze positie de vastgebondene plagen met bijvoorbeeld een wand-vibrator. Dit is geen vorm van bondage voor onervaren onderdanigen. Het kan namelijk voorkomen dat de gebonden persoon in paniek raakt als deze van boven tot onder is vastgebonden.

Je kunt verschillende materialen gebruiken om te mummificeren, zoals vershoudfolie, bondage tape, of een dwangbuis.

Soms worden de genitaliën juist vrijgelaten, zodat seks mogelijk is terwijl de persoon volledig is vastgebonden. Dat maakt deze vorm van bondage bij uitstek geschikt voor plagen en het ontzeggen van een orgasme (edge play) of een gedwongen orgasme.