Er zijn maar weinig dingen die zoveel voldoening kunnen geven als het schrijven van je eigen blog. Of zoveel teleurstelling. Want als na maandenlang hard werken niemand je blog blijkt te lezen, dan kan bloggen erg eenzaam worden.
En voor je nu denkt, “daar komt het zoveelste artikel over zoekmachineoptimalisatie.” Wees maar gerust. De tips die ik met je wil delen zijn simpel en hebben niets met de technische aspecten van het bloggen te maken. Maar ik wil je vooraf wel even waarschuwen: ik ben nogal eigenwijs en enkele dingen die ik doe worden door de zogenaamde experts juist afgeraden. Het enige wat ik daarover kan zeggen, is dat het voor mij op deze manier, met een groot aantal verschillende blogs, al 15 jaar erg goed werkt.
Wat is een succesvol blog?
Voordat we verdergaan is het misschien goed om je even te vertellen wat ik met succes bedoel. Ik heb op dit moment een eenvoudig seksblog in een kleine niche, dat ongeveer 3500 keer per maand bezocht wordt. Ik sta niet in de top 3 van de seksbloggers index en ik heb ook geen duizenden volgers op Twitter. En toch ben ik van mening dat mijn blog een daverend succes is.
Waarom?
Mijn 3500 bezoekers bekijken per maand gezamenlijk ongeveer 10.000 pagina’s en gemiddeld blijven ze 12 minuten op mijn blog. Dat betekent dus dat ze mijn artikelen daadwerkelijk lezen. Mijn “bounce rate” is 8,42%, wat wil zeggen dat slechts 8 van de 100 bezoekers mijn blog na het zien van 1 pagina weer verlaten. Sterker nog, er zijn regelmatig mensen op mijn site die in één keer al mijn artikelen lezen. Een groot deel van mijn lezers komt regelmatig terug en als ik ze te lang laat wachten op nieuwe content, ontvang ik mailtjes omdat ze ongeduldig beginnen te worden.
Nu hoor ik je denken, “Dat kan allemaal wel zo zijn, maar meer bezoekers is toch altijd beter? En hoe zit het dan als je geld wilt verdienen met je blog? Dan heb je toch veel bezoekers nodig?”
De antwoorden op die vragen en meer lees je in deze tips voor een succesvol seksblog:
1. Beperk je tot je passie
Als je een nieuw blog wil beginnen, dan raad ik je sterk aan om je volledig op één onderwerp te specialiseren. Schrijf alleen over datgene waar jij alles vanaf weet of wilt weten. Je weet wel, dat ene ding waar jij nooit genoeg van krijgt, altijd aan blijft denken en uren over kunt praten. Maak dat het onderwerp van je blog en beperk jezelf alleen daartoe. Hoe nauwkeuriger de focus van je blog, des te groter je kans op succes, dat is mijn ervaring. Dus begin geen seksblog, maar bijvoorbeeld een blog over anale seks of, nog beter, een blog dat alleen over pegging gaat. ‘Petra test bdsm toys’ is beter dan ‘Petra’s sex toy reviews’ en ‘Petra probeert paddles, floggers en zwepen’ is het allerbeste. Snap je wat ik bedoel?
Als je de focus van je blog heel nauw toesnijdt op een onderwerp waar jij zelf helemaal lyrisch over bent,
dan gebeuren er vanzelf een paar aangename dingen:
- Je schrijft beter
Het is veel makkelijker (en leuker) om iets interessants te schrijven over een onderwerp waar jij zelf gepassioneerd over bent. - Je schept duidelijkheid
Zowel je bezoekers als Google begrijpen meteen waar je site over gaat. - Je wordt een expert
Door over één onderwerp te schrijven leer je alles wat erover te weten valt. Je lezers herkennen jouw passie en kennis en gaan jou als de expert op dat gebied zien. - Je wordt gevonden
Met een nicheblog hoef je niet te concurreren tegen de ‘grote jongens’, die over seks in het algemeen schrijven. Na verloop van tijd domineer je jouw niche in de zoekresultaten.
Als je bezoekersaantallen beginnen te groeien is het altijd nog mogelijk om je niche te vergroten door over meerdere onderwerpen te gaan schrijven. Of je kunt een tweede, verwant blog beginnen en je lezers daarnaar doorverwijzen.
2. Creëer een memorabel merk
Bedenk een passende naam voor je blog die gemakkelijk te onthouden is. Een ‘exact match’ domeinnaam is lang niet altijd de beste keuze. Als je domein ‘prostaatspeeltjes.nl’ is, en je besluit later dat je ook over masturbators wilt schrijven, dan ontstaat er onduidelijkheid voor je bezoekers. En ‘debestecunnilingustechnieken.nl’ is niet echt memorabel.
Het creëren van een merk is een kunst op zich en omvat te veel om er in dit artikel diep op in te kunnen gaan. Maar als ik mijn eigen blog als voorbeeld neem, dan krijg je misschien wat ideeën waar je mee aan de slag kunt.
Ik schrijf over mannelijke kuisheid en ik bedacht voor mijn blog de naam ‘Gekooide kater’. Ik koos die naam omdat het onderwerp van mijn blog een man in een (kuisheids)kooi is en omdat het memorabel is. Gekooide kater rolt lekker van de tong – het klinkt een beetje als een aflevering van Suske en Wiske. Ook roept de naam in je hoofd automatisch een beeld op van een kat in een kooi en beelden zijn nu eenmaal veel makkelijker te onthouden dan woorden. Mijn logo is een cartoon van een kater in een kooi en het staat centraal bovenaan de site. Doordat het logo zo’n prominente plaats inneemt boven mijn content, wordt onbewust een link gelegd tussen mannelijke kuisheid en de gekooide kater. Dezelfde naam en het logo gebruik ik ook op Twitter en andere sociale media. De zoekterm waar mijn blog nu het meest op gevonden wordt is niet ‘mannelijke kuisheid’ of ‘peniskooi’, maar ‘gekooide kater’. Terugkerende bezoekers dus, die bewust naar mijn blog zoeken. Dat is de kracht van een memorabel merk.
3. Geef jezelf bloot
Nee, ik bedoel natuurlijk niet letterlijk (hoewel dat op een seksblog best zou kunnen). Wat ik bedoel is dat je niet bang hoeft te zijn om te laten zien wie jij als persoon bent, inclusief je gebreken. En het maakt daarbij niet uit of je een informatief, of een persoonlijk blog hebt. Ik geef op mijn blog veel adviezen, maar ik vertel ook eerlijk over mijn fouten, onzekerheden, angsten en tekortkomingen. En mijn lezers waarderen dat. Doordat ik me kwetsbaar opstel ben ik benaderbaar en krijgen ze het gevoel dat ze me persoonlijk kennen. Daardoor durven ze het gesprek met me aan te gaan en ze komen telkens terug omdat ze benieuwd zijn hoe mijn verhaal verdergaat.
Het succes van een blog valt of staat met de relatie die je met je lezers opbouwt. En de beste manier om die relatie op te bouwen, is door met ze te praten en door eerlijk te zijn. Probeer je niet anders voor te doen dan je bent, want daar prikken ze zo doorheen. Je persoonlijkheid is wat jouw blog uniek maakt.
4. Minder is beter
Met alle mogelijkheden die moderne blogplatforms zoals WordPress bieden, is het verleidelijk om je blog te voorzien van allerlei toeters en bellen. Maar als er één ding is wat ik in jarenlang bloggen geleerd heb, dan is het om alles wat niet strikt noodzakelijk is onmiddellijk van mijn blog te verwijderen.
Zeg eens eerlijk, vind jij die gele letters op een donkerpaarse achtergrond zelf nou prettig lezen? En is het echt nodig om op elke pagina naar al je vriendjes te linken? En al die knipperende advertenties in de zijbalk, daar verdien je zeker wel goed mee?
De enige functie van je blog, is dat jouw content op een zo aangenaam mogelijke manier door je bezoekers geconsumeerd kan worden. Allerlei toevoegingen die het ‘mooier’ of ‘interessanter’ maken, werken averechts. Kies een ingetogen blogdesign met een duidelijk, goed leesbaar lettertype. Voeg alleen dingen toe die het voor bezoekers makkelijker maken om door je site te navigeren. Als het goed is komen ze op je blog voor wat jij te vertellen hebt, dus daar moet de nadruk op liggen. Ruimte is goed. Het is niet nodig om elk leeg plekje op te vullen. Ik ben op mijn blog zelfs zover gegaan dat ik de zijbalk helemaal verwijderd heb. Een bezoeker die voor het eerst op mijn blog belandt ziet alleen mijn content en verder niets. Dat zal natuurlijk niet voor ieder blog de juiste keuze zijn, maar als de zijbalk geen waarde toevoegt voor je bezoekers, dan kan je hem net zo goed weglaten.
Hetzelfde geldt voor de sociale media knoppen, die heb ik ook weggehaald (Wat!? De ketter!) Toen na 6 maanden bleek dat niemand ze gebruikte, begon het me te dagen dat het onderwerp waar ik over schrijf niet iets is wat mijn lezers met hun familie en vrienden willen delen. Mijn blog wordt vooral gedeeld op besloten fora. Zonder de knoppen laadt mijn site sneller en hoe minder afleiding, hoe beter.
5. Begin een mailinglijst
Hoe goed je blog ook is, de meeste bezoekers die op je site belanden komen nooit meer terug. Dat is de realiteit. Maar als je hun e-mailadres hebt, dan kan je ze een mailtje sturen wanneer je een nieuw artikel publiceert. Er is naar mijn mening geen betere manier om een langdurige relatie met je lezers op te bouwen, dan door ze regelmatig een mailtje met waardevolle content te sturen.
Het grootste probleem met het opbouwen van een mailinglijst, is dat veel mensen erg huiverig zijn om hun e-mailadres af te geven aan iemand die ze niet kennen. Dat is dus nog een reden waarom het zo belangrijk is om open en eerlijk in je schrijfsels te zijn. Als je op je blog laat zien dat jij een echte persoon van vlees en bloed bent, net als zij, dan zullen ze je veel eerder vertrouwen.
Een andere manier om ze over de drempel heen te helpen, is door iets waardevols weg te geven als welkomstgeschenk. Een pdf, mp3 of video werkt meestal erg goed. Creëer bijvoorbeeld een pdf met geweldige sekstips, speciaal toegesneden op jouw niche, of maak een mp3 of video waarin je enkele van jouw beste verhalen of artikelen voorleest.
Tot slot
Wat heb jij liever, een blog met 30.000 bezoekers per maand, die nooit iets van zich laten horen, na 30 seconden de site verlaten en nooit meer terugkomen… of een blog met 3000 gretige lezers, die je volgen, reageren op je artikelen en laten blijken hoezeer ze jouw werk waarderen?
O ja, ik had beloofd dat ik ook nog iets over geld verdienen zou zeggen!
Geld is een erbarmelijk slechte motivatie om een blog te beginnen. Denk je dat Jimi Hendrix met gitaarspelen begon om zijn inkomen aan te vullen? Nee, hij deed het uit liefde, en voor het plezier en de voldoening die het hem gaf. Het geld, dat kwam pas veel later. Maar het is niet nodig om gigantisch veel bezoekers te hebben om een leuk centje met je blog te kunnen verdienen. Om je een voorbeeld te geven: ik had vroeger een blog over biofeedback, met 4000 bezoekers per maand, dat maandelijks €800 opbracht.
Hoe?
Denk hier maar eens over na:
Als mensen op zoek zijn naar een product of dienst, welke aanbeveling zouden ze dan eerder volgen, een review op een grote, anonieme site… of het advies van iemand die ze kennen, vertrouwen en als een expert in hun interessegebied zien?
Blog over waar je gepassioneerd over bent, wees eerlijk, hou het simpel en bouw een relatie op met je lezers, dan komt het succes vanzelf. En als je geld wil verdienen, beveel dan alleen dingen aan die je ook aan je beste vrienden zou aanbevelen.
Het is allemaal niet zo moeilijk.
Dit artikel is als gastblog voor de ‘seksblog school’ geschreven door De Gekooide Kater.
- Kus – Gastblog voor NBRplaza’s EroticaFest # - 6 juli 2023
- Seks met oudere vrouwen. Alle geheimen - 21 april 2023
- Maastricht - 3 april 2023