
Of ‘wij mannen’ geboeid zouden kunnen worden door een kasteelromannetje? En of ik daarvoor het recept weet? Die vraag werd me onlangs gesteld, door één van onze lezeressen.
Net zoals jij je niet representatief vindt voor de volwassen vrouw, zo ben ik niet exemplarisch voor de mannelijke wereldbevolking. Ik ben, zoals ze dat noemen, ‘in touch with my feminine side‘. Zo hou ik niet van voetbal, maar bijvoorbeeld weer wel van winkelen. En, ik geef het enigszins beschaamd toe, op vakantie wil ik nog weleens een bouquetreeksje of drie verslinden aan de rand van het zwembad. Desalniettemin, zal ik een poging wagen om ‘het recept’ voor een mannelijke kasteelroman voor je proberen te geven.
Tieten, schieten en achtervolgingen
Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk. Daarmee bedoel ik dan dat wij mannen niet zo moeilijk zijn. Kijk gewoon even naar de blockbuster films van 2015:
- Jurassic World: Een stel uitgestorven beesten maken het ons mensen moeilijk.
- Fast & Furious 7 (ik herhaal: ZEVEN!!): Achtervolgingen en … uhm … meer achtervolgingen in snelle auto’s. Oh, en lekkere wijven.
- The Avengers, Age of Ultron: Superhelden met onmenselijke krachten.
- The Minions: Onderbroekenlol.
- James Bond, Spectre: Bondgirls en achtervolgingen.
- Een speciale vermelding voor Star Wars (die pas in december uitkwam): Achtervolgingen in ruimteschepen en superhelden met onmenselijke krachten (“the force”).
- En een speciale vermelding voor ‘Michiel de Ruyter’ als beste Nederlandse film: Achtervolgingen met schepen, vloeken, kotsen en disfunctioneel naakt.
Als we al deze films even op een hoop gooien, dan zijn de ingrediënten samen te vatten in ‘tieten, schieten en achtervolgingen‘. Simpel dus. Je gooit wat superhelden met onmogelijke krachten in snelle voertuigen en je neemt er nog wat lekkere wijven bij om het kijken appetijtelijk te maken. Dan nog een vleugje humor, et voila! Zoals ik al zei: wij mannen zijn niet heel moeilijk.
Wat is dan het probleem?
Het probleem met verhaallijnen die voldoen aan het ’tieten-schieten-achtervolgingen’ criterium, is dat ze in het algemeen niet voldoen aan de Bechdel-test. Deze test is een niet-sluitende proef, waarmee kan worden vastgesteld of een film of verhaal een vrouwvriendelijk beeld geeft van de realiteit. De test is eenvoudig. Er moeten minstens twee vrouwen in de film voorkomen die allebei een naam hebben, de vrouwen moeten met elkaar een gesprek hebben en dat gesprek mag niet over een man gaan. Volgens mij voldoen in het lijstje hierboven geen van de films aan deze criteria (hoewel daarover op de Bechdel site over wordt geredetwist).
Kennelijk is dat voor het mannelijk kijkerspubliek geen issue, gezien het grote aantal bezoekers dat de films uit het bovenstaande lijstje naar de donkere zalen hebben weten te trekken. Maar voor een kasteelroman lijkt me dat onwenselijk.
Een roman voor mannen en vrouwen: kan dat?
Ik vrees dus dat het onmogelijk is om een kasteelroman te schrijven dat zowel door mannen als vrouwen even goed wordt ontvangen.
Hoewel.
Als je het woord ‘kasteel’ even heel letterlijk neemt, dan zijn er een paar boeken geschreven in de geschiedenis, die het goed doen op zowel de ’tieten-schieten-achtervolgingen’ schaal als de Bechdel-test. Ik noem een ‘Histoire d’O‘, een ‘120 Dagen van Sodom’, ‘Juliette’ en ‘Fanny Hill‘. Dat wil zeggen dat ’tieten’ in deze klassiekers volop aanwezig zijn. Het ‘schieten’ moet wellicht wat ruimer gezien worden. In deze romans is er eerder sprake van slaan dan van schieten, maar dat mag de pret niet minder maken. Alleen de achtervolgingen ontbreken nog.
Dus als jij ‘Vijftig Tinten’ weet te combineren met ‘The Fast & The Furious’, dan heb je volgens mij een bestseller te pakken!
Ik wens je alvast succes met het schrijven van ‘The Fast & The Lascivious’ (werktitel). Je kunt in ieder geval elke maand voldoende oefenen in de NBRplaza Erotica Fests!
- Alles wat je moet weten over de clitoris - 8 februari 2023
- Hoe geef je een sensuele full-body Nuru massage? - 8 februari 2023
- De betekenis van een omgekeerde ananas - 6 februari 2023