
Er is veel aandacht voor condooms als het gaat om het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten. Maar ben jij bekend me de feiten en statistieken?
Wij van NBRplaza zetten 10 feitjes voor je op een rij:
Omdoen
Als je een condoom op de juiste manier gebruikt, dan zijn ze 98% effectief tegen zwangerschap. Het probleem is alleen, dan vrijwel niemand een condoom op de perfecte manier toepast. Hierdoor daalt de effectiviteit. Als uitgegaan wordt van daadwerkelijk gebruik van een condoom, dan is deze slechts 82% effectief. Dat betekent dat 18 van de 100 vrouwen die regelmatig seks heeft met een condoom in de loop van een jaar toch zwanger raakt. Dat is ongeveer even veilig als ‘voor het zingen de kerk uit‘. In de onderstaande video kun je zien hoe je een condoom op de juiste manier omdoet:
Als je veel moeite hebt om een condoom goed om te doen, probeer dan eens een Wingman condoom. Deze heeft een speciaal hulpmiddel, waardoor je de condoom heel eenvoudig met één hand kunt omdoen.
Effectiviteit overschat
Ben je verrast door deze uitkomst? Je bent niet de enige. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de meeste mensen de effectiviteit van condooms erg overschatten. Slechts 2 op de 5 vrouwen weten hoe effectief een condoom is ten opzichte van andere voorbehoedsmiddelen, zoals de pil.
Wanneer doe je hem om?
Waar gaat het dan fout? Uit onderzoek onder studenten blijkt dat 38% pas een condoom omdoet als ze al een tijdje aan het neuken zijn. En 14% doet het condoom af voordat ze klaar zijn (of nog even doorgaan). Als een condoom niet goed is afgerold kan hij (ongemerkt) afglijden. Als je een ongelukje hebt gehad met een condoom, overweeg dan een Morning After Pil te gebruiken.
De juiste maat
Een andere veelgemaakte fout is dat mannen een condoom gebruiken die gewoonweg niet goed past. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn condooms niet geschikt voor alle formaten piemels. Een te kleine condoom kan resulteren in scheuren. Uit onderzoek onder homoseksuele en biseksuele mannen in New York bleek al eens dat dat voor mannen een reden is om überhaupt geen condoom te gebruiken. Als je condooms koopt, let dan vooral op de maat. Lees hierover ook onze eerdere blog.
Houdbaarheid
Zelfs met de juiste maat en het perfecte gebruik van een condoom, ben je nog niet 100% beschermd. Er is altijd een risico van zwangerschap, bijvoorbeeld door een defect condoom. Let daarom altijd op de houdbaarheidsdatum en overweeg om andere voorbehoedsmiddelen (er naast) te gebruiken, zoals de pil.
Minder fijn?
Vaak wordt gezegd dat condooms er de oorzaak van zijn dat de seks minder lekker is. Toch blijkt uit onderzoek onder heteroseksuele mannen en vrouwen, dat zowel condoomgebruikers als niet-condoomgebruikers de beleving van hun seksuele ervaringen dezelfde scores geven. Condoomgebruikers kwamen bijvoorbeeld even vaak klaar. Als jij vindt dat seks minder lekker is met een condoom, probeer dan eens een andere condoom, zoals de Durex Feeling Sensitive. Ook kun je overwegen een druppeltje glijmiddel aan te brengen voordat je het condoom omdoet.
Erectieverlies
Veel mannen die klagen dat ze hun erectie verliezen tijdens het gebruik van een condoom, hebben daar ook last van als ze geen condoom gebruiken. Voor hen is het dus beter om iets aan hun erectieprobleem te doen, in plaats van het achterwege laten van een condoom.
Geen condoom
Condooms worden vaak achterwege gelaten. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat nog veel mannen en vrouwen met een losse partner bij hun laatste seksuele contact (zowel vaginale als anale seks) geen condoom gebruikten. Bijna de helft (48%) van de mannen die de laatste keer geslachtsgemeenschap hadden met een losse partner, deed dit zonder condoom. Bij de laatste keer anale seks met een losse partner was dit 47% Mannen met een mannelijke losse partner gebruikten vaker condooms (67%) dan mannen met een vrouwelijke partner (47%).
Materiaal
Vroeger werden condooms voornamelijk gemaakt van dierendarmen. Vandaag de dag zijn de meeste condooms van latex. Gelukkig maar, want condooms van dierendarmen beschermen wel tegen ongewenste zwangerschap, maar niet tegen geslachtsziekten.
Ook zijn er steeds meer veganistische condooms.
Vrouwencondoom
Niet veel mensen zijn bekend met het vrouwencondoom. Een vrouwencondoom wordt niet over de penis geschoven, maar in de vagina gestopt. Het vrouwencondoom is niet erg populair in Nederland.
Condooms koop je gemakkelijk, snel en discreet in onze shop.

- Boekrecensie: De verlangenlijst – Marise van der Boom - 27 november 2023
- Het Grote NBRplaza Ejaculatie Onderzoek - 24 november 2023
- De menopauze is niet het einde van je seksleven - 21 november 2023
10 dingen die je moet weten over condooms https://t.co/efmjHmqpUN