Spooning (op z’n lepeltjes): het ondergewaardeerde standje

spooningUit verschillende onderzoeken (Esquire, Men’s Health, Cosmopolitan) komt naar voren dat dit ongeveer de top 10 is van standjes waarin we het lekkerst of het vaakst seks hebben:

 1. Missionarishouding (hij boven): De missionarishouding is een benaming voor het seksstandje waarbij de vrouw op haar rug ligt en de man daar bovenop met de hoofden aan de zelfde kant. Het is met afstand het meest gebezigde standje in de Westerse wereld. 
 2. Doggy style: De Romijnen noemden het ‘coïtus more ferandum’, ofwel ‘seks zoals beesten’. Dit is het standje (in al haar varianten) waar hij achter haar zit.
 3. Cowgirl (zij boven, met haar gezicht naar hem toe): In dit standje berijdt zij de man als een ware rodeorijdster. Vooral favoriet bij mannen (want visueel ingesteld), maar ook bij vrouwen (want betere controle over hoe diep hij gaat).
 4. Reversed Cowgirl (zij boven, met het gezicht van hem af): Dit is een soort omgekeerde doggystyle en omgekeerde cowgirl en combineert daarmee de voordelen van beide standjes.
 5. Staand: Voor de atleten onder ons. Vermoeiend, maar daarom niet minder geil. Vooral gebezigd in het toilet van het lokale café, of als vluggertje in een steegje.
 6. Spooning: als twee lepeltjes in de besteklade. Hij ligt achter haar (zie verder).
 7. Zittend: Hij zit op een stoel en zij zit op zijn schoot met het hoofd naar hem toe.
 8. Fusion/spider: Dit is een standje voor gevorderden. Zij zit bij hem op schoot met het gezicht naar hem toe, maar leunt achterover en doet haar benen over zijn schouders. Veel vrijheid voor haar, maar ook tamelijk vermoeiend.
 9. Standje X of T: Hij op zijn zij en zij legt haar benen over zijn middel, zodat de partners in 90 graden ten opzichte van elkaar liggen.
 10. De schaar: favoriet bij veel lesbische stellen, maar ook prettig voor hetero’s.

1d353d445b43025b094ea1edaf43cfccDe standjes 1 tot en met 4 zijn samen goed voor 90%. Dat wil zeggen, dat dit de favoriete standjes zijn van ongeveer 90% van de mannen en vrouwen. Slechts een schamele 4% geeft aan het liefst seks te hebben in de lepeltjeshouding. En ja, dat vinden wij jammer.

Waarom spooning?

Bij spooning liggen de man en de vrouw op hun zij. De man ligt achter de vrouw. Zij kantelt haar bekken en hij penetreert haar achterlangs. Het standje dankt zijn naam aan de manier waarop lepels in de besteklade liggen. Deze houding heeft een aantal voordelen:

 • Het is niet vermoeiend. Omdat je beiden op je zij ligt, is dit standje lang vol te houden.
 • Je hebt geen last van het gewicht van je partner. Bij standjes waar hij of zij bovenop ligt of zit, kan het gewicht van je partner soms te zwaar zijn. Zeker wanneer de persoon ‘on top’ wat aan de zware kant is.
 • De vrouw heeft controle over hoe diep hij gaat, door haar benen op te trekken of juist te strekken.
 • Hij kan zijn armen om haar heen slaan. Met de onderste arm kan hij haar omhelzen of omklemmen, met de bovenste arm heeft hij voldoende bewegingsruimte om haar te strelen, aan haar haar te trekken, haar op haar billen te slaan, of (belangrijk) haar clitje te bespelen.
 • Omdat de vrouw haar benen ‘gesloten’ heeft, voelt ze veel wrijving.
 • De vrouw heeft ook haar handen vrij om met zichzelf te spelen, of om naar achter te grijpen en het tempo aan te geven. Ook kan ze zijn hand in de juiste richting duwen om te laten voelen waar ze het liefst wordt gestreeld.
 • Deze houding leent zich voor zowel harde ruige seks, als voor langzame tedere seks.
 • Het standje is ook bijzonder geschikt voor anale seks.
 • Het is het perfecte standje bij het wakker worden. Je kruipt lekker tegen elkaar aan, en …. gaan! Of juist vlak voor het slapen gaan. Of midden in de nacht, als jullie op deze manier tegen elkaar aan in slaap zijn gevallen.
 • Het is ook een goed standje als de vrouw zwanger is. Voor haar is op haar zij liggen dan so-wie-so prettig, maar de buik zit dan ook niet in de weg.
 • Tenslotte is het een ideaal standje voor mensen die moe zijn (geen excuus meer!), mensen met vermoeide spieren en oudere mensen.

Kortom: het zou het favoriete standje moeten zijn van iedereen!

Waarom dan niet?

imagesDe reden waarom spooning zo laag scoort is omdat het standje, net als elk ander standje, ook zijn nadelen heeft.

 • Je kunt elkaar niet aankijken en ook zoenen is lastig.
 • Je kunt niet zo veel zien (tenzij hij van ruggen houdt). Dit in tegenstelling tot standjes als ‘op z’n hondjes’ of de (reversed) cowgirl.
 • Je moet ongeveer dezelfde lichaamsbouw hebben. Als zij hele brede heupen heeft, en hij hele smalle, dan wordt het een uitdaging om in dit standje tot een penetratie te komen (tenzij hij extreem lang geschapen is).
 • De onderste arm kan soms ‘in slaap vallen’ of gewoonweg in de weg zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dit is het ideale ochtendseks-standje. Mijn vriendin en ik doen dit dikwijls. Het vergt weinig energie en is heel leuk. Ondanks het feit dat mijn vriendin veel bredere heupen heeft dan ik, zijn er geen praktische problemen. Het is ook interessant om wat hoger of lager te gaan liggen om zo meer stimulatie te hebben op verschillende plaatsen. Ik vind het echt een aanrader!

 2. Pingback: Fucketlist: Lid worden van de Mile High Club - Naughty Business Report

 3. Pingback: Scharen: een standje om vanavond nog te proberen - Naughty Business Report