Wat doet een vibrator precies met je lichaam?

c700x420Vrouwen die een vibrator gebruiken, zijn daar vaak lyrisch over. Het maakt het voor hen makkelijker om een bevredigend orgasme te krijgen. In een eerder artikel, beschreven we hoe een vibrator werkt, technisch gezien. Maar wat gebeurt er precies met je lichaam als je een vibrator gebruikt? Wordt je minder gevoelig door (over)stimulatie? Kan het eigenlijk kwaad om een vibrator te gebruiken? Wij van NBRplaza zochten het voor je uit.

Mijn eerste vriendinnetje roemde mijn rappe vingers. Maar hoe behendig ik ook ben, het is voor mij onmogelijk om 2.000 tot 12.000 trillingen per seconden te maken om de 8.000 zenuwuiteinden van een clitoris te stimuleren. En ook als vrouwen soloseks hebben, kunnen ze niet op tegen de mogelijkheden die vibrerende seksspeeltjes bieden. Toch hebben veel vrouwen vragen over het gebruik van vibrators. Zal hun gewone seksleven te lijden hebben onder langdurig gebruik van vibrators? Zal het lastiger of misschien wel onmogelijk worden om een orgasme te krijgen zonder?

Vibrators maken je niet minder gevoelig

Een vibrator gebruiken op je clit, of op een andere plek van je lichaam, veroorzaakt geen ongevoeligheid. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waarom de trillingen van een vibrator zo fijn zijn, maar wel is duidelijk dat het te maken heeft met de bloedtoevoer. Als je opgewonden bent dan zwelt je clitoris op dezelfde manier als dat een penis opzwelt (er zijn veel overeenkomsten tussen de clitoris en de penis). En doordat je clitoris opzwelt, wordt het huidoppervlak groter, waardoor er meer gevoelige zenuwuiteinden aan de oppervlakte komen.

Een vibrator verandert de functie van de zenuwuiteinden niet. Maar, als je gewend raakt aan het intense gevoel, kan het wel zo zijn dat andere stimulaties minder intens aanvoelen. Als je vaker een vibrator gebruikt, kan het zijn dat je behoefte krijgt aan heftigere trillingen dan toen je er voor het eerst een gebruikte. Je relatieve perceptie van stimulatie verandert dus als het ware. Maar als je vervolgens een tijdje geen vibrator gebruikt, dan zal het weer aanvoelen als daarvoor. Vergelijk het met autorijden. Als je 130 hebt gereden op de snelweg, dan voelt 50 rijden in de stad als stapvoets rijden. Maar als je weer een paar minuten 50 hebt gereden, dan merk je weer hoe snel dat eigenlijk is.

Vibrators verpesten je seksleven niet

Je hoeft je geen zorgen te maken dat het gebruik van een vibrator het einde betekent van ‘normale’ seks (met handen, tong, piemels, etc). Een vibrator is geen vervanging van gewone seks, maar het kan wel een toevoeging zijn. Een vibrator kan geen naspel bieden, als jij behoefte hebt aan een knuffel of een arm om je heen. Het enige dat een vibrator doet is jou makkelijker en sneller klaar laten komen. Wat kan daar nou op tegen zijn?

Vibrators zijn geen magische toverstafjes. Er zit gewoon een motortje in dat trilt. Sommige vrouwen houden van vibrators met lager frequenties en diepe trillingen en andere vrouwen (en de meeste mannen) houden juist van hogere frequenties. Je lichaamsbouw, de hoeveelheid schaamhaar en je conditie spelen ook een rol in wat voor jou het lekkerst aanvoelt.

Veel sekstherapeuten adviseren vrouwen die moeite hebben met het krijgen van een orgasme, om een vibrator te kopen. Door een vibrator komen veel vrouwen sneller en makkelijker klaar en dat orgasme is vaak ook nog veel intenser dan een orgasme dat met de hand is opgewekt. Meer resultaat met minder inspanning. Ideaal.

De vibratorpauze?

Er is veel te veel wantrouwen en angst voor vibrators. Je kunt niet verslaafd raken aan een vibrator (niet echt). Toch zijn er redenen om de vibrator zo nu en dan figuurlijk in de koelkast te stoppen. Stel dat je een alleenstaande vrouw bent met een vibrator. Je gebruikt het ding met enige regelmaat. Maar over een paar dagen heb je een date met een man en je sluit niet uit dat jullie in bed belanden. In dat geval kan het geen kwaad om de vibrator een paar dagen niet te gebruiken om weer ’50 te rijden in de stad’. Je reset je clit als het ware naar de manuele stand. Het zal dan makkelijker zijn om klaar te komen van zijn vingers, tong of door geslachtsgemeenschap. .

Bovendien is het goed om te weten wat je precies lekker vindt, welke plekjes het beste met de hand of tong kunnen worden gestimuleerd en hoe je jouw partner daar het beste aanwijzingen voor kunt geven. Het is lastig om je partner feedback te geven als de enige manier waarop je weet hoe je klaar kunt komen met de vibrator is.

Er is geen goed of fout orgasme

Een orgasme is een orgasme, of dat nu met een hand, een tong, of met een trillend apparaatje is opgewekt. En seks zonder orgasme kan bijzonder bevredigend zijn. Maar ook als jij alleen klaar kunt komen van de meest intensieve trillingen van de meest extreme seksspeeltjes, dan is dat ook OK. Bedenk dat door het grote aantal seksspeeltjes dat er nu te koop is, er altijd wel eentje is die voor jou het beste is. Je kunt de vibrator altijd gebruiken, zonder dat je daarmee jouw lichaam of je zin in seks verpest.

Als je nog nooit een orgasme hebt ervaren, dan raden we je aan om een keer een vibrator te proberen. Als het lukt om met een vibrator tot een orgasme te komen, leg het dan weer een tijdje weg en probeer nu hetzelfde gevoel op te wekken met je handen.

Als je je afvraagt of jij een vibratorpauze moet inlassen, vraag je dan af hoe jouw orgasmeverleden er uit zag. Ben je de laatste tijd nog op andere wijzen klaargekomen dan door stimulatie van trillende apparaatjes? Kun je niet (gemakkelijk) klaarkomen zonder? Ben je telkens op zoek naar vibrators met meer en krachtigere trillingen? Voelt je clitoris wel eens gevoelloos aan? Worden de orgasmes die je hebt met je vibrator steeds minder intens? Ja? Dan is het misschien een goed idee om je vibrators een tijdje met rust te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Pingback: Seksspeeltjes voor vijftig-plussers - Naughty Business Report